Hope Prison Ministry

Via via kwamen we in 2010 in contact met Hope Prison Ministry, een organisatie, die gevangenen ondersteunt in Pollsmoor Prison in Kaapstad. Binnen de muren van de gevangenis leven ruim 7000 gevangenen tussen de 14 en 70 jaar oud, zowel mannen als vrouwen. Het is een harde samenleving en de vrijwilligers van Hope doen hun naam eer aan, want hoop is wat ze brengen in het uitzichtloze bestaan van veel gevangenen. Als stichting sluiten we graag bij deze organisatie aan. Nelson Mandela had een droom over de toekomst van Zuid Afrika; het moest een Rainbow Country worden.
In het klein verwezenlijkt Hope Prison Ministry deze droom. Deze organisatie herbergt een grotere diversiteit dan de kleuren van de regenboog, maar het vormt een eenheid waar de voormalig president van droomde. Hier werken Zwarten, Kleurlingen en Blanken zij aan zij. Vrouwen en mannen uit Townships en villawijken vinden elkaar in hun gezamenlijke doel om de gevangenen van Pollsmoor Prison Hoop te geven. Christenen uit 29 verschillende kerkgenootschappen dienen elkaar en de gedetineerden.

Sinds 1991 werkt Hope Prison Ministry binnen de muren van Pollsmoor Prison. Drijvende krachten achter deze organisatie zijn Jonathan en Jenny Clayton. Ooit zat Jonathan zelf onvrijwillig achter tralies dankzij de keuzes die hij gemaakt had. Nu en al 22 jaar kiest hij zelf om in de gevangenis te zijn. Slechts op bezoek, maar gedreven door een passie voor mensen, die op een doodlopende weg zitten is hij dagelijks te vinden achter tralies. Samen met een grote groep vrijwilligers en zijn vrouw geeft hij zijn tijd, omdat hij weet hoe dun het lijntje is tussen de goede en de slechte kant van de celdeur. En op de vraag ‘waarom gevangenis werk?’ geeft hij dan ook een duidelijk antwoord:

Onze maatschappij zegt: sluit ze op en gooi de sleutel weg. De politiek zegt: Er moeten meer gevangenissen komen. Statistieken zeggen: 80% van de gevangen die de gevangenis verlaten komen terug. We verprutsen onze tijd om ze op het rechte pad te krijgen. Maar Jezus zegt: Ik was in de gevangenis en jij kwam me opzoeken.

In tal van activiteiten probeert Hope Prison Ministry bovenstaande waar te maken. Zo worden gewone bezoeken afgelegd in adopt a cell, mediations aangeboden om te bemiddelen tussen gedetineerde en zijn/haar familie. Er worden bijbelstudies gegeven aan zowel gevangenen als bewaarders, vrouwelijke gevangenen kunnen naailes krijgen of bloemschikken. Er wordt taal onderwijs aangeboden. Er wordt een luisterend oor geboden als er geestelijke nood is en in een Restorative Justice programma krijgen deelnemers de kans om aan zichzelf en hun toekomst te werken. En na de gevangenis verliest Hope de ex-gevangene niet uit het oog met ‘after care’.